keskiviikko 11. helmikuuta 2015

Tällee meillä syyään

Koirien (ja muiden lemmikkieläinten) ruokinta on paljon puhuttu aihe ja yhä useampi suosii raakaruokaan siirtymistä joko kokonaan tai ainakin osittain. Itse kiinnostuin raakaruokinnasta kunnolla viime syksynä ja siitä asti meillä on syöty aikalailla 50/50-mallilla. Aiheesta löytyy netistä hurjasti tietoa, jopa niin paljon, että tällaseilla tavan pulliaisella menee sormi suuhun ja pään päällä pyörii iso kysymysmerkki. Kun asiaan jaksaa perehtyä paremmin ja tarkemmin, huomaa kuitenkin pian, ettei se raakaruokinta loppupeleissä niin vaikeaa olekaan. Etenkään, kun kaverina on käytössä se tuttu ja turvallinen kuivaruoka.


Meillä ruokinta on rakennettu Jahti&Vahti Energian ympärille. Kyseinen eväs on sopinut Nuutille ennen raa'an syöttämistäkin ja olen muutenkin tyytyväinen sen hinta-laatu-suhteeseen. Raakaruuan määrä meillä on n.250g/päivä. Joskus se voi olla hieman vähemmän, joskus enemmän, riippuu täysin siitä miten ollaan liikuttu ja myös siitä, mitä sinne kuppiin sillä kertaa ollaan laittamassa. Lihoina meillä käytetään lähinnä nautaa, possua, kanaa, kalkkunaa, kalaa ja hevosta, mutta myös lammasta, poroa ja hirveä tulee syötettyä usein. Joskus luumurskeella höystettyä lihaa, joskus sisäelimiä, joskus erilaisia mixejä, joskus näitä kaikkea sekaisin. Joskus myös piimää tai raejuustoa kaverina. Kupista löytyy kuitenkin aina vähintään kolme kertaa viikossa kalaa ja kerran viikossa maksaa. Tarkoitus on syöttää mahdollisimman monipuolista ruokaa ja siksi olen tehnyt itselleni koneelle esimerkki ruokalistan viikoksi, jota suurinpiirtein aina noudatan. Luita Nuutti saa aina silloin tällöin, lähinnä ajanvietteeksi ja hampaiden kunnossa pitoon.

Lisät mitä käytetään ovat sinkki, kalaöljy + D-vitamiini tai vaihtoehtoisesti Möllerin kalaöljykapselit, josta saa ADE:n. Magnesium tarpeen mukaan ja kerran viikossa murskattu valkosipulin kynsi. Merilevää olen harkinnut vielä lisättäväksi ja siitä kuulisinkin mielelläni kokemuksia!

Nuutti ja mm. sen massu ja turkki ovat tykänneet uudistuneesta ruokintamallista. Itse olen myös tykännyt jo pelkästään sen takia, kun saa sekoitella ja suunnitella aterioita koiralle. Kokonaan raa'alle siirtyminen on käynyt myös monesti mielessä, mutta kyllä tämä tämän hetkinen tapa on niin helppo, hyvä ja mukava, että tässä pysytään ainakin toistaiseksi. Miksei oman ruokavalion suunnittelu ja toteutus ole näin mielenkiintoista?

2 kommenttia:

 1. Tuo valkosipuli on ihan hyvä, mutta ärsyttää vähemmän vatsaa, jos on kypsennetty. Kätevimmin sitä saa annettua kuivattuna jauheena tai rouheena (kannattaa kysellä esim. hevostarvikeliikkeistä, jos et muualta löydä).
  Merilevä on hyvä lisä, sisältää lukuisia hivenaineita. Niin kauan kuin munuaiset ovat kunnossa, sitä voi antaa huoletta (niin kuin varmaan Nuutilla vielä on laita), mutta jos niissä on häikkää, on parempi antaa nokkosta, joka sisältää kaikkia tarpeellisia aineita suunnilleen jokaiselle elävälle oliolle. Kannattaa vaan muistaa, että molemmat ovat diureettisia, nokkonen ehkä vielä vahvemmin, eli virtsaneritystä lisääviä, että on hyvä aloittaa maltillisesti. Noita voi tietenkin myös vaihdella keskenään, ja kaikkien kanssa kannattaa pitää myös välipäiviä, eli ei anneta ihan joka päivä viikot läpeensä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkosipulista kuulee monenlaista mielipidettä. Meillä ei tuoreen kanssa ole ollut mitään ongelmia ja Nuutti siitä kovasti tykkää, annoskin on niin pieni, että koen sen tuolleen annettuna kaikkein parhaimmalta :)

   Kiitos kuitenkin vinkeistä! Merilevä on nyt meille tilauksessa :)

   Poista

Tarkistan viestit ennen julkaisua.